mandag 7. desember 2009

Gigantor




Flygebillen fortjener en egen blogg. Dette monsteret må være insektverdenens svar på Leopold-tanksen, og vi har sett flere varianter på over fem cm, men de kan visstnok bli dobbelt så store. Det oppsiktsvekkende med denne vandrende festningen er at den kan fly. Det vil si den kan ikke fly, men den syns den kan fly.

Vi oppdaget dette da vi ro og fred satt og nøt aftensmaten på terrassen, og en av disse kamikaze-flygerne flakset inn over middagsbordet til lyden av et propellfly fra 1.verdenskrig. Det manglet bare at den droppet små bomber eller fyrte noen salver med mitraljøsen. Etter å ha tatt et par runder over hodene på de skrekkslagne tilskuerne skjeinte den inn i en lampeskjerm, summet seg og ga full gass mot husveggen. Helt vantro så vi den krasje over døra for full maskin, og vi syntes til og med vi hørte et vræl da den styrtet ned i bagen med dykkerutstyret.

Der ble den liggende svimeslått på ryggen inntil vi hadde hylt ferdig og kommet oss ned av stolene. Ved hjelp av en spade fikk vi vippet den over i korrekt stilling og den begynte etter hvert å taxe ut på rullebanen for nye tokt. Først gikk den et par runder på gulvet mens den slepte vingene etter seg. Vingene er nemlig så store at den ikke rekker å folde dem inn under panseret etter en krasjlanding. Den må jekke opp vingedekslene og vinsje inn vingene før den klar igjen, og dette tar åpenbart litt tid. Det ser virkelig absurd ut.

Lokalkjente her nede forteller oss at disse flygende panserbillene, av ungene kalt Gigantor, også liker å klatre. De kan begynne å klatre helt formålsløst opp en husvegg, og når de er halvveis orker de ikke mer og styrter i bakken, med nye vræl selvsagt. Blant insektsforskere er det et mysterium at slike biller kan fly, det er egentlig en aerodynamisk umulighet tatt i betraktning vekt, form og vingeareal. Men disse vitenskapelige innvendingene velger Gigantor altså å ignorere. Den flyr i reint trass. Kanskje onkel Tore kan fylle oss inn på detaljene her.

Konklusjonen er at disse billene er adrenalinjunkies som fant det vanlige billelivet så kjedelig og deprimerende, at de begynte med hasardiøse aktiviteter som å fly og klatre, men uten å beherske det. Den gjør ting den ikke kan, som Thomas og Harald i Senkveld. Panserbillene er åpenbart bygd på en måte som gjør at de tåler å gå på en smell eller to. Merk bulken i "pannen" på Gigantor på bildet. Noen må lage en animasjonsfilm om Gigantor, hvis det ikke allerede er gjort.

4 kommentarer:

  1. Hihi. Underholdende lesning. Glad ikke disse ekstremsportende insektene besøker oss i Norge på sommeren, det høres litt mye ut. Samtid venner man seg til det meste.

    Takk for mye godt stoff fra syden-landet. Jeg leser alt med stor iver.

    SvarSlett
  2. Høres ut som dere har det fantastisk - både små og store. Jeg følger dere og lar meg underholde. Dere lærer meg nye ting stadig vekk. Takk! Jeg vil gjerne lese mer......!
    Hilsen livsnyteren på Hundvåg

    SvarSlett
  3. kem e livsnyteren på hundvåg?
    marie:-)

    SvarSlett
  4. Knallkjekke blogg. Sko ønska eg hadde visst om denne bloggen før.
    Underholdene og levende beskrevet. For et eventyr!!:)

    Oppholdet har utvilsomt svart til forventingene.
    Velkommen hjem:)

    Ingvill B

    SvarSlett